La Cecot i la Generalitat fan balanç dels 10 anys impulsant la Reempresa a Catalunya

Publicat el 13-12-2022

Data d'inici: 13-12-2022

Data final: 13-12-2022



La Sala Gran del Palau de Pedralbes ha acollit avui un acte organitzat per la patronal Cecot i el Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya per commemorar els 10 anys del Centre de Reempresa de Catalunya i fer balanç de l’impacte que aquesta col·laboració publicoprivada ha tingut sobre el teixit socioeconòmic català.

L’acte ha estat presidit pel conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Roger Torrent i ha comptat amb les intervencions del president de la Cecot i del Centre de Reempresa, Xavier Panés; el president de la fundació Autoocupació, Albert Colomer; la directora del Centre de Reempresa de Catalunya, Laura Sallent i el testimoni de persones reemprenedores i cedents de negocis de diferents províncies catalanes: CERVESES LA GARDENIA (Tarragona); DELFINA & MAITE BRODATS (Lleida); GISTALNOU SL / DITECSA (Girona). A l’acte també hi ha assistit el director de l’Agència Catalana del Consum, Albert Melià; la directora general d’Avançsa, Clàudia Canals; la directora dels serveis territorials a Barcelona, Lidia Frias; el secretari general de Foment del Treball, David Tornos; la presidenta i vicepresident de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca i Antoni Fitó, entre altres autoritats i representants d’empreses, entitats i institucions col·laborades de Reempresa, com ara Caixabank.

L’any 2011, la patronal Cecot en col·laboració amb la Fundació Autoocupació va posar en marxa una iniciativa pionera a Espanya: el Centre de Reempresa de Catalunya. Un instrument que, en aquell moment, pretenia incidir directament en la reactivació de l’economia, en la generació de riquesa i el manteniment de l’ocupació. El primer objectiu marcat va ser el d’esdevenir el primer mercat de compravenda de petites i mitjanes empreses del nostre país i evitar, a la vegada, que negocis viables haguessin d’abaixar la persiana per falta de relleu.

Més de deu anys després i amb el suport i col·laboració de la Generalitat de Catalunya, que des de l’inici de la iniciativa va entendre que aquest era un servei necessari per salvaguardar el teixit productiu del país, els resultats avalen l’assoliment de l’objectiu.

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha destacat la importància del programa Reempresa “que ha superat ja els 10 anys oferint una alternativa i donant una nova oportunitat, fent possible la continuïtat de negocis existents, mantenint llocs de treball; i alhora, obrint la porta a emprenedores i emprenedors que s’estalvien haver d’aixecar un projecte des de zero”.

En aquest sentit, el conseller Torrent ha explicat que “s’han aconseguit 3.800 reempreses d’èxit i s’han preservat 10.700 llocs de treball, dues xifres potents, que resumeixen i fan evident la utilitat i el valor d’aquesta iniciativa”. “El balanç de “Reempresa” és un èxit, o millor dit, són aquests milers d’èxits que han repercutit directament en la vida de milers de persones”, ha dit el titular d’Empresa i Treball.

Albert Colomer, director d’Autoocupació ha concretat que de les 3.800 Reempreses d’èxit, “un terç son comerços, dels que donen vida als nostres carrers; un 31% de l’hostaleria, que fa del nostre un país on es menja bé i s’està bé;  el 28% són empreses de serveis, i un 8%  (fins el 18% en termes d’inversió induïda) són de les que ens fan més il·lusió al president Panés i a mi,  són empreses industrials, les que han fet gran i rica Catalunya, les que costen més de posar en marxa, permisos, inversió, innovació, tecnologia i les que hauríem de prioritzar per què no tanquessin”.

Des del 2011, la inversió induïda acumulada de les reempreses d’èxit ha estat de 180M d’euros i l’equip tècnic ha atès 10.000 empreses i 17.800 reemprenedors i reemprenedores. “Reempresa ha demostrat ser un mecanisme eficaç per salvar llocs de treball, generar oportunitats i fomentar la innovació i la modernització del nostre teixit empresarial”, ha destacat Xavier Panés, president de la Cecot, qui ha recordat que Reempresa “és un projecte que, amb poc més de 10 anys ha aconseguit esdevenir un referent en el món emprenedor i empresarial del nostre país, l’estat i Europa; ha generat no només un mercat de compravenda, ha creat una comunitat de persones emprenedores i d’empresaris i empresàries; disposa d’una metodologia d’èxit i adaptada, premiada internacionalment; disposa d’un equip altament format i preparat per ajudar a tota aquesta gent que té ganes de comprar o vendre una empresa i és un programa solucionador de problemes. Dels problemes de la gent. Dels problemes dels autònoms i microempreses del nostre país que no tenen relleu o que, en canvi, busquen créixer.”

Quan parlem de Reempresa, no només parlem de salvaguardar el patrimoni empresarial de Catalunya,  parlem de persones, i de la seva vida i la seva motivació. El Reempresa és un servei de país i pel país”.

Els reptes del Centre de Reempresa de Catalunya per als propers anys passen per continuar explicant a emprenedors i emprenedores que a vegades no cal començar des de zero, que coneguin la possibilitat que una empresa que busca un relleu pot encaixar amb la idea de negoci que tenen el cap. Així com continuar treballant amb el teixit empresarial perquè entengui que és possible trobar un relleu si es prepara amb temps.

 

Sobre Reempresa

Reempresa és un model consolidat d’emprenedoria i creixement empresarial, pel qual una persona emprenedora – reemprenedor/a - pren el testimoni en la gestió d’una empresa ja existent, comprant-la en la seva totalitat per continuar l’activitat, salvaguardant d’aquesta manera el patrimoni empresarial individual i col·lectiu i per a fer-la créixer, sense haver de passar per la fase de crear-la.

Aquest relleu evita la pèrdua de capital econòmic i de coneixement especialitzat, a més de tants actius intangibles, com els contactes o la posició de mercat, inclosos els hàbits de compra dels clients,  que porten a la devaluació dels actius tangibles. Evita també la desaparició de llocs de treball i la disminució dels creixement econòmic, factors que, avui encara més, convé protegir i fomentar.

Premsa RSS

Sala de Premsa