“El reemprenedor s’ha de prendre molt en serio el procés i no desanimar-se mai. El propi procés també és un bon aprenentatge.”

Publicado el 30-01-2015

“El reemprenedor s’ha de prendre molt en serio el procés i no desanimar-se mai. El propi procés també és un bon aprenentatge.”

Foto-Ramon-Valdivia-300x225
- Nom: Ramon Valdivia
- Perfil: Reemprenedor d’èxit
- Edat: 46 anys

 

 1. Ens pot explicar la seva formació i experiència professional?

Soc enginyer de telecomunicacions i tinc un màster en direcció economicofinancera. He treballat en entitats financeres, avaluant riscos financers, riscos de balanços, riscos de tipus d’interès, avaluant els riscos financers de la pròpia entitat, incloent risc de mercat, risc de tipus d’interés de balanç, risc de liquiditat, risc de contrapartida.

 1. Quina és l’activitat de la vostra actual empresa?

Home Digital Systems es dedica a l’enginyeria de projectes d’integració audiovisual, de domòtica, xarxes de veu i dades, instal·lacions de telecomunicacions (antenes, satèl·lit…), a més de tenir botiga de cara al públic, amb exposició de TVs i sales d’audició per a que els clients puguin provar els aparells abans de la seva compra i instal·lació. Estem ubicats a la Avinguda Roma, 155 de Barcelona.

 1. Quines van ser les seves motivacions per reemprendre?

Després de molts anys treballant com a assalariat volia reorientar la meva carrera professional, plantejant-me un nou repte. Em venia de gust assumir el risc de tenir el meu propi negoci i poder aplicar tota la meva formació i experiència.

 1. Com va definir el tipus d’empresa a reemprendre? En quins criteris es va basar? Quant temps va durar la cerca?

Volia que l’empresa objectiu em permetés dedicar-me a un negoci totalment diferent a la feina en l’entitat financera on treballava. Tenia ganes d’aplicar la meva formació tècnica, de telecomunicacions. La meva cerca va durar aproximadament nou mesos.

 1. Quant temps van durar les negociacions? Van ser dures o fàcils?

Les negociacions varen ser ràpides, van durar aproximadament dos mesos, abans de que arribéssim a un preacord amb opció de compra entre el cedent i jo. Va ser tot molt fàcil perquè amb el cedent ens varem entendre de seguida i, a més, ens varem trobar els dos en un bon moment per a arribar a un acord.

 1. De quina manera ha finançat la Reempresa?

Una part la he finançat al comptat. Per altra banda el cedent havia concedit préstecs a la societat que de moment es quedaran a l’empresa durant un any, abans del seu retorn.

 1. Va demanar-li al cedent de la seva empresa un temps per treballar conjuntament i transmetre així el know-how empresarial?

Va ser una dels primers temes que varem acordar, ja que considerava fonamental que els dos poguéssim col·laborar durant un temps. Varem acordar que el cedent estigués un mínim de sis mesos a l’empresa, amb opció a sis més.

 1. Ha utilitzat l’ajuda d’algun expert (comptable, advocat o gestor) durant aquest procés?

A més de l’acompanyament de Reempresa, també vaig comptar amb un assessor personal i amic meu. A més, la gestoria AME (Agència de la Microempresa) em va ajudar en els temes legals. També vaig contractar els serveis d’una empresa per a fer la Due Diligence. La part cedent també va estar acompanyada pels seus assessors.

 1. Què us ha aportat Reempresa?

Reempresa ha creat el mercat necessari per a que pogués trobar la meva empresa. A més ens ha acompanyat en tot el procés, sense Reempresa hagués estat molt més difícil assolir un acord.

 1. Ha seguit la formació proposada per Reempresa? Ha estat útil per a encarar el procés de compravenda?

Si, vaig fer ser alumne del Taller Reempresa per a Reemprenedors que es va fer a l’abril de 2014. Em va semblar molt interessant, sobre tot la part pràctica que acompanyava la teoria. Vaig poder utilitzar tota la formació en el meu procés de Reempresa, especialment en la redacció del pla de Reempresa.

 1. Després de la seva experiència, valora positivament la reempresa d’empreses com a alternativa a la creació?

Si, molt, tot i que abans inclús de viure aquesta experiència ja tenia clar que la reempresa d’empreses és millor opció que la creació, ja que hi ha més possibilitats d’èxit si l’empresa ja està en funcionament. El fet de comprar una empresa que ja funciona t’estalvia totes les preocupacions d’haver-la de crear i posar-la en marxa. La feina d’engegar-la ja està feta. Si a més tens bon olfacte a l’hora de triar l’empresa encara hi ha més possibilitats d’èxit.

 1. Té algun comentari personal a fer d’aquesta experiència?

Estic molt content amb el procés. Ja és el que imaginava, però és una alegria poder-ho fer realitat. Ha estat molt important poder comptar amb el suport de Reempresa per fer-ho més fàcil.

 1. Quin consell donaria a un reemprenedor que estigués en la fase inicial del procés de reempresa?

Li diria que seleccionés molt bé el sector i que triés algunes empreses que li agradessin. És important que fins que no hagi conegut unes quantes empreses no es decideixi a reemprendre. Tenir distància o poder comparar sempre és important per poder decidir de manera òptima. El reemprenedor s’ha de prendre molt en serio el procés i no desanimar-se mai. El propi procés també és un bon aprenentatge.

 1. Recomanaria el Centre de Reempresa de Catalunya?

Sí, ja que he mirat reemprendre una empresa per altres canals i la resposta de Reempresa ha estat la millor.