Rubí disposarà d’un punt d’Atenció del Servei de Reempresa per garantir la continuïtat de les seves empreses

09-10-2013

2013-10-08_signatura_conveni_ajuntament_rubi

L’Ajuntament de Rubí, la patronal Cecot i la Diputació de Barcelona han signat aquest dimarts el conveni que permetrà la posada en marxa el proper 28 d’octubre d’un Punt d’Atenció del Centre de Reempresa de Catalunya dins l’àrea de Promoció econòmica del consistori. D’aquesta manera, Rubí disposarà d’un servei adreçat a assessorar tant els empresaris que volen vendre la seva companyia com els emprenedors disposats a donar continuïtat a una empresa aliena.

El projecte Reempresa va néixer fa un any i mig de la mà de la patronal Cecot, i té com a objectiu impulsar i estructurar la transmissió d’empreses per tal de generar creixement econòmic, evitant així el tancament de negocis econòmicament viables i la destrucció d’ocupació a la ciutat. Es tracta d’un model d’emprenedoria pel qual un nou emprenedor pren el testimoni en la gestió d’una empresa ja existent, que compra en la seva totalitat per continuar l’activitat. Amb aquesta acció, se salvaguarda el patrimoni individual i col·lectiu.

Ara fa un any, la Diputació de Barcelona i la patronal Cecot van signar un acord de col·laboració per difondre i estendre la Reempresa a la província de Barcelona, amb l’objectiu últim de crear a Catalunya un mercat únic per a la compravenda d’empreses. Rubí ha decidit fer costat al projecte en el marc de les iniciatives desenvolupades per l’Ajuntament per tal de fomentar la competitivitat empresarial. Per a l’administració local, la Reempresa dóna una segona oportunitat als projectes empresarials i contribueix positivament a la lluita contra l’atur.

En el marc d’aquesta iniciativa, s’ofereix als cedents i reemprenedors un assessorament tècnic durant el procés i una guia física per a la reempresa on s’estableix un pla de ruta que pot revaloritzar el procés de cessió. A més, es posa a la seva disposició una pàgina web que aglutina les ofertes d’empreses a la venda.

El conveni per a la posada en marxa d’un Punt d’Atenció del Centre de Reempresa de Catalunya a Rubí ha estat signat aquest dimarts per l’alcaldessa de la ciutat, Carme García Lores; el president de la Cecot i del Centre de Reempresa de Catalunya, Antoni Abad; i el vicepresident primer i president delegat de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Barcelona, Ferran Civil. Les tres parts sotasignats del conveni han escenificat l’acord passant-se un relleu com els que es fan servir a les curses d’atletisme.

Durant l’acte, l’alcaldessa ha destacat el valor d’un projecte que encaixa amb les prioritats polítiques de l’Ajuntament: l’autoocupació i l’emprenedoria com a via de sortida de la crisi. Per a García Lores, la Reempresa és una “activitat innovadora que permet conjugar la il·lusió de l’emprenedoria amb la voluntat d’aquelles persones que tanquen un negoci, fins i tot una vida, i donar així continuïtat en el temps a un esforç que, en molts casos, és de més d’una generació”.

L’alcaldessa ha relacionat aquesta iniciativa amb la resta de mesures que està impulsant l’Ajuntament de Rubí per lluitar contra la crisi econòmica. Així, ha recordat que s’aprovarà un tercer Paquet de mesures extraordinàries de cara al 2014, amb una dotació que podria voltar els 4 milions d’euros, superant així les partides destinades a aquest concepte durant el 2012 i el 2013. Tal com ha evidenciat García Lores, una part important de les mesures contemplades en aquest pla aniran dirigides a millorar els recursos d’emprenedors i comerços, així com a generar ocupació directa. En aquest darrer capítol, l’alcaldessa ha esmentat el programa 6+6, pel qual l’Ajuntament subvencionarà la contractació d’aturats rubinencs.

De la seva banda, el president de la Cecot i del Centre de Reempresa de Catalunya, Antoni Abad, ha posat l’accent en les potencialitats d’una iniciativa que “ofereix resultats immediats” i que es preocupa de les empreses petites, aquelles que representen el gruix del teixit empresarial català. Abad ha remarcat que, amb la Reempresa, Catalunya s’acosta a la visió europea de l’emprenedoria i trenca amb la tendència de tancar aquells negocis que no poden tenir continuïtat per les causes més diverses.

El president del Centre de Reempresa de Catalunya ha assenyalat com a reemprenedors potencials els empresaris que poden veure en l’adquisició d’una nova empresa una oportunitat de creixement del seu negoci; les persones emprenedores a l’atur; i fins i tot els encarregats de les companyies que estan en disposició de tancar, ja que coneixen perfectament el seu funcionament.

En darrer terme, el vicepresident primer i president delegat de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Barcelona, Ferran Civil, ha definit la Reempresa com “una iniciativa singular i molt exemplificadora del que ha de ser una col·laboració entre els àmbits públic i privat”, especialment en situacions de greus dificultats econòmiques. Civil ha destacat, de fet, que aquesta és la primera vegada que des de la Diputació s’aposta “de manera valenta i decidida” per un projecte que sorgeix en primera instància del món privat. Per a Civil, es tracta d’una iniciativa “potent i de gran recorregut” que té entre els seus objectius mantenir llocs de treball i activitats; possibilitar un mercat transparent de compravenda; i introduir el concepte de reempresa als serveis locals d’orientació a l’empresariat.

El servei de Reempresa compta amb un pressupost de 324.000€. La Diputació aporta el 75% d’aquesta quantitat, mentre que la Cecot sufraga el 25% restant.

Font: Servei de comunicació de l’Ajuntament de Rubí