L’Ajuntament de Sant Celoni oferirà assessorament tant a empresaris que cedeixen el seu negoci com als emprenedors disposats a donar-los-hi continuïtat

18-10-2013

img_3236a

L’Ajuntament de Sant Celoni, la Cecot i la Diputació de Barcelona han signat aquest dijous el conveni que permetrà la posada en marxa al mes d’octubre d’un Punt de Servei del Centre de Reempresa de Catalunya que obrirà les seves portes a Sax Sala, Centre de Formació i Ocupació del Baix Montseny.

Sant Celoni disposarà d’un servei adreçat a assessorar tant els empresaris que volen vendre la seva empresa com els emprenedors disposats a donar continuïtat a una empresa aliena.

L’objectiu d’aquest projecte és evitar el tancament de negocis econòmicament viables i la destrucció d’ocupació al municipi. Es tracta d’un model d’emprenedoria pel qual un nou emprenedor pren el testimoni en la gestió d’una empresa ja existent que compra en la seva totalitat per continuar l’activitat.

Ara fa un any, la Diputació de Barcelona i la Cecot van signar un acord de col.laboració per difondre la Reempresa amb l’objectiu de crear a Catalunya un mercat únic per a la compravenda d’empreses. Sant Celoni ha apostat per aquest projecte en el marc de les iniciatives desenvolupades per l’Ajuntament per tal de fomentar la competitivitat empresarial. Reempresa dóna una segona oportunitat als projectes empresarials i contribueix positivament a la lluita contra l’atur.

A l’acte de presentació de Reempresa van intervenir l’alcalde de l’Ajuntament de Sant Celoni, Joan Castaño, el vicepresident primer i president delegat de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Barcelona, Ferran Civil, el president de la patronal Cecot i del Centre de Reempresa de Catalunya, Antoni Abad i el director del Centre de Reempresa de Catalunya, Albert Colomer.

L’alcalde va expressar la seva satisfacció que acords com aquests amb la Cecot i la Diputació puguin donar continuïtat a les empreses del teixit productiu local destacant el valor d’aquest projecte que encaixa amb les prioritats polítiques de l’Ajuntament: l’autoocupació i l’emprenedoria com a via de sortida de la crisi, en aquesta línia va exposar que  la Reempresa és una activitat innovadora que permet conjugar la il.lusió de l’emprenedoria amb la voluntat d’aquelles persones que tanquen un negoci donant continuïtat en el temps a un esforç que en molts casos, és de més d’una generació.

Per la seva banda, Ferran Civil, va destacar la importància del projecte a la província de Barcelona on s’espera en els propers anys “aconseguir 212 Reempreses, el manteniment de 730 llocs de treball i 16 milions d’euros d’inversió induïda després d’haver atès 3.500 emprenedors i cedents. És un repte que té, com es sol dir ara, molta volada ja que en els propers anys  al voltant de 90.000 empreses i més de 190.000 treballadors de la província de Barcelona es podrien trobar involucrats en processos de reempresa.

Antoni Abad ha agraït la bona acceptació del projecte per part del Centre de Serveis a les Empreses de Sant Celoni ja que el Reempresa serà possible gràcies a la implicació dels tècnics i tècniques dels Serveis de promoció econòmica dels diferents Ajuntaments de la Província de Barcelona. “El Reempresa comença a ser el mercat català de la compra-venda de negocis petits que és un dels objectius que ens havíem marcat, i això s´ha vist accelerat gràcies a Fons Europeus i, en especial, als fons aportats per la Diputació de Barcelona en aquesta fase d’expansió del Reempresa a Barcelona”. “La ràtio d’èxit és d’un 10%, sensiblement superior a projectes similars en altres països europeus i això és possible gràcies a una àmplia col·laboració entre entitats, institucions i empreses”.

Durant la seva intervenció, Albert Colomer ha insistit als assistents que cal intentar mantenir les empreses que estan en funcionament tot i que el seu emprenedor hagi o vulgui marxar. “I és important que els empresaris/es siguin capaços de veure que una empresa no és per tota la vida, no té perquè ser-ho. Pot ser, perfectament, una etapa de la vida. Al Centre de Reempresa de Catalunya ens estem trobant que persones que van iniciar un negoci i l’han mantingut fins al punt de la jubilació no s’havien plantejat en cap moment cedir o vendre aquest negoci que funciona a un tercer. A vegades, el propi encarregat o alguns dels treballadors se’n podria fer càrrec. Les idiosincràsies són moltes i Reempresa té molt sentit en un context com l’actual en el que no ens podem permetre que tanqui cap empresa”.

 

128 reempreses d’èxit amb una inversió total induïda de 6.029.903€

El Centre de Reempresa de Catalunya ha aconseguit tancar des de finals de l’any 2011 un total de 128 casos de reempreses que han suposat una inversió total de 6.029.903€ i que es distribueix, per sectors de la manera següent: 39% d’inversió respon a reempreses d’èxit en el sector comerç; 26% a reempreses d’indústria23% pertany al sector serveis i un 12%de la inversió de les reempreses d’èxit pertany al sector de l´hostaleria.

La distribució per sectors és d’un 35% de les reempreses d’èxit pertanyen al sector comerç, un 29% al sector serveis, un 26% al sector de l´hostaleria i un 10% de les reempreses tancades són del sector industrial.

És evident que tota economia dinàmica i innovadora provoca una mortaldat corrent i habitual d’empreses per gestió deficient, pèrdua de mercats, problemes personals, discrepàncies societàries, obsolescències diverses o per no tenir successió. Moltes empreses fracassen en la seva trajectòria, no per falta de viabilitat econòmica, sinó perquè no es pensa en la seva transmissió com una alternativa de continuïtat. I així ho demostra el 32% dels casos d’empreses cedents que s’han adreçat al Centre de Reempresa de Catalunya, que ho han fet per jubilació del cedent. En el 8% dels casos el motiu és el malatia del cedent i un altre 8% per canvi de domicili. En menor mesura altres motius per cedir l’empresa són la impossibilitat de portar el negoci (4.84%) o les desavinences amb els socis (1.61%).