10-10-2013
L’acord entre la Diputació de Barcelona i el Centre de Reempresa de Catalunya impulsat per la Cecot, facilitarà que l’Ajuntament de Molins de Rei pugui oferir assessorament tant a empresaris que cedeixen el seu negoci com als emprenedors disposats a donar-los-hi continuïtat.
A partir d’aquest mes d’octubre, Molins de Rei disposarà d’un Centre Reempresa dins del Centre d’Ocupació i Desenvolupament Joan N. García-Nieto, on s’oferirà assessorament tant als empresaris i empresàries que volen vendre la seva empresa com a les persones reemprenedores disposades a donar-los-hi continuïtat. L’objectiu és, doncs, impulsar i estructurar la transmissió d’empreses com a via de creixement d’activitat econòmica, evitant així el tancament de negocis econòmicament viables i la destrucció d’ocupació a la ciutat. Així ho ha expressat aquest matí l’alcalde de l’Ajuntament de Molins de Rei, Joan Ramon Casals en un acte conjunt de presentació d’aquest nou servei. A l’acte han participat també el regidor d’Empresa, Esteve Altozano; el 1r tinent d’alcalde, Xavi Paz; el vicepresident primer i president delegat de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Barcelona, Ferran Civil; el president de la patronal Cecot i del Centre de Reempresa de Catalunya, Antoni Abad i el director del Centre de Reempresa de Catalunya, Albert Colomer.
L’alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals, ha destacat que “aquest treball en xarxa fet amb la Diputació i Cecot permet multiplicar els serveis i els resultats” i ha subratllat que “Molins de Rei és referent amb emprenedoria al seu entorn gràcies a iniciatives com la que avui s’ha presentat”. Casals també ha volgut assenyalar “la importància de combinar la transmissió del coneixement i l’experiència del que cedeix l’empresa amb la il·lusió i l’empenta del que n’agafa el relleu”. El primer tinent d’alcalde, Xavi Paz, ha destacat que “tothom s’obsessiona en fer créixer les empreses, però aquest projecte és molt important perquè es preocupa de què les empreses no es morin”.
Per la seva banda, Ferran Civil, va destacar la importància del projecte a la província de Barcelona on s’espera en els propers anys “aconseguir 212 Reempreses, el manteniment de 730 llocs de treball i 16 milions d’euros d’inversió induïda després d’haver atès 3.500 emprenedors i cedents. És un repte que té, com es sol dir ara, molta volada ja que en els propers anys al voltant de 90.000 empreses i més de 190.000 treballadors de la província de Barcelona es podrien trobar involucrats en processos de reempresa”.
Antoni Abad ha agraït la bona acceptació del projecte per part del Centre d’Ocupació i Desenvolupament de Molins de Rei ja que el Reempresa serà possible gràcies a la implicació dels tècnics i tècniques dels Serveis de promoció econòmica dels diferents ajuntaments de la província de Barcelona. “El Reempresa comença a ser el mercat català de la compra-venda de negocis petits que és un dels objectius que ens havíem marcat, i això s´ha vist accelerat gràcies a Fons Europeus i, en especial, als fons aportats per la Diputació de Barcelona en aquesta fase d’expansió del Reempresa a Barcelona”. “La ràtio d’èxit és d’un 10%, sensiblement superior a projectes similars en altres països europeus i això és possible gràcies a una àmplia col·laboració entre entitats, institucions i empreses”.
Durant la seva intervenció, Albert Colomer ha insistit als assistents que cal intentar mantenir les empreses que estan en funcionament tot i que el seu emprenedor hagi o vulgui marxar. “I és important que els empresaris/es siguin capaços de veure que una empresa no és per tota la vida, no té perquè ser-ho. Pot ser, perfectament, una etapa de la vida. Al Centre de Reempresa de Catalunya ens estem trobant que persones que van iniciar un negoci i l’han mantingut fins al punt de la jubilació no s’havien plantejat en cap moment cedir o vendre aquest negoci que funciona a un tercer. A vegades, el propi encarregat o alguns dels treballadors se’n podria fer càrrec. Les idiosincràsies són moltes i Reempresa té molt sentit en un context com l’actual en el que no ens podem permetre que tanqui cap empresa”.
El passat mes de setembre la Diputació de Barcelona i la patronal Cecot van signar un acord de col·laboració per difondre i estendre la Reempresa per aconseguir crear a Catalunya un mercat únic per la compra-venda d’empreses. La Diputació de Barcelona desenvolupa el treball en xarxa amb els ajuntaments i la incorporació de l’Ajuntament de Molins de Rei al Centre de Reempresa de Catalunya s’emmarca en l’eix de treballar junts per consolidar el teixit empresarial existent i reforçar la seva competitivitat.